W Moim Świecie

CUPCAKES MALINOWE ZE ŚMIETANKĄ

SKŁADNIKI

100 g mąki

1 jajko

100 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

50 ml oleju

1 łyżka kakao

70 ml soku z malin

500 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

zagęszczacz do bitej śmietany

PRZYGOTOWANIE

Czas przygotowania:40 minut

Czas pieczenia:25 minut

Temperatura pieczenia:170 °C

Liczba porcji:12

Poziom trudności:Łatwy - na pewno dasz radę!

Aby przygotować babeczki, wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, olej, sok i zamieszaj szybko do połączenia składników. Nakładaj do papilotek do 3/4 wysokości i piecz w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż babeczki wyrosną.

Ubij śmietankę z cukrem oraz zagęszczaczem i nakładaj dość niedbale łyżką na wychłodzone babeczki. Można całość udekorować tartą czekoladą lub kropelkami soku.

 

WSKAZÓWKI DLA CIEBIE
Przygotowanie świeżego soku z malin jest bardzo proste. Przygotuj 250 g malin i 3 łyżki cukru. Przesyp owoce cukrem i zostaw na pół godziny. Po tym czasie uważnie przelej masę na drobne sitko i ucieraj łyżką owoce, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Taki sok doskonale nadaje się także do picia po rozcieńczeniu zimną wodą lub jako dodatek do naleśników.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl